12. 10. 2022 je Camerata Medica praznovala 30 let svojega delovanja. Poleg slik, nam je v ponos, da lahko z vami delimo še prispevek, katerega je pripravila naša vrla podpornica prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med. za kar se ji iskreno iz srca zahvaljujemo.

Ob veličastnem koncertu je tradicija v polnosti zaživela 30-letnica Zdravniškega orkestra Camerata medica

Stanovska dvorana Ljubljanskega gradu se je v sredo, 12. oktobra 2022, do zadnjega kotička napolnila s publiko, ki skozi tri desetletja spremlja neprekinjeno delo Zdravniškega orkestra Camerata medica iz Ljubljane. Jubilej je njene obiskovalce in nastopajoče odel v visoko vzdušje in praznično razpoloženje. V zraku je bila neponovljivo srčna klima, lepota pričakovanja, ko tri desetletja dela, druženja, rasti in razvoja pokažejo svoje zadovoljstvo, hvaležnost in ponos. V zraku je bilo toplo pričakovanje jubilejnega dogodka, ki ga marsikateri orkester ne dočaka. 30 let povezanega dela in to med osebjem, ki dela v belih ustanovah, zdravnikov, zobozdravnikov, študentov medicine, farmacije, medicinskih sester in drugih, ki se tedensko srečujejo v Medicinskem centru Iatros in skupno muzicirajo. Od sprva majhne zasedbe, ki ji je botroval prim. Igor Ravnik, ljubljanski nevrolog, epileptolog in odličen violist, do vse večje zasedbe, ki sta jo sprva vodila dirigenta Franci Rizmal in nato 10 let Andrej Ožbalt, se je skupina precej razširila, pridobila prepoznavnost in začenjala igrati vse zahtevnejši program. Nastopali so na številnih koncertih, dobrodelnih prireditvah, zdravniških srečanjih, mednarodnih medicinskih kongresih in se predstavljali tudi na velikih odrih, kakor recimo na Koncertih zdravnikov ob Plečnikovem memorialu v Slovenski filharmoniji, ki imajo že več kot polstoletno tradicijo, in potekajo v prvem tednu decembra ob Tednu Univerze v Ljubljani.

Zadnje desetletje orkester vodi sijajen akademski glasbenik, profesor viole, Franc Avsenek. Ta s svojo muzikalno naturo in odličnim občutkom za kombinacijo med klasičnim in popularnim programom prinaša v orkester veliko zanimanje za muziciranje in tako tudi širi vrste sodelujočih.

Jubilejni koncert je odprl abdominalni kirurg in violinist prof. dr. Pavle Košorok, ki je član orkestra od samega začetka vse do danes in predstavlja njegovo srčno gonilo ter zvesto vsakršno podporo. Zbrane je nagovorila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenje prof. dr. Bojana Beović, ki je poudarila pomen negovanja ljubiteljske kulture med zobo/zdravništvom in zato tudi zbornično pokroviteljstvo temu orkestru. Nanj je Zbornica iskreno ponosna. Orkestru je čestitala ob prejemu Plakete glavnega mesta Ljubljana leta 2020 ter priložnostni knjigi in zgoščenki.

Slavnostni program je orkester začel z mogočnim Adagiom Ch. Bacha, s katerim sta orkester in solo koncertne mojstrice Vildane Repše sijajno zazvenela in napolnila dvorano z razkošno in doživeto interpretacijo. Sledil je Koncert za dve violini in orkester J. S. Bacha, v katerem sta nastopila celjska specialista nevrologije Marko Zupan, in Andrej Gubenšek, tudi diplomant z Akademije za glasbo, ki sta z virtuozno igro pritegnila vso pozornost občinstva in požela bučen aplavz. Po koncertu smo se z njima šalili, ker sta tudi službena sodelavca, da najverjetneje kar v službi skupaj vadita.

Glasbeni program je žlahtno prepletal niz orkestralno-pevskih izvedb, kjer sta se predstavili mladi zdravnici in sopranistki s končanim Konservatorijem za glasbo, Sanja Zupanič Mali, specializantka pedopsihiatrije, in Ana Berus, specializantka ginekologije. Njuno ubrano petje dueta iz Mozartove Figarove svatbe je ozračje napolnilo s toplo milino in iskrenim občudovanjem.

Orkester je spremljal tudi specialistko travmatologije in akademsko izobraženo mezzosopranistko Aljo Rajšter Koren, ki je z izvrstno interpretacijo pokazala zrelost svojega petja in dvigovala višino vzdušja. Mlada specializantka pediatrije in akademska glasbenica violinistka Lucija Čemažar je izvrstno podala Massnetovo Meditacijo Tais. Ob pogledu na dekliško nežnost umetnice, kar verjeti ne moreš, da ima za sabo dva tako težka študija, nastopa pa s tako lahkoto! C.Bottijev Emmanuel sta solistično zaigrala tudi izvrstna glasbenika, brata, violinist Andrej in trobentač Gregor Gubenšek ter požela navdušen aplavz.

Ni manjkala niti priljubljena filmska glasba. Maestro prof. Franc Avsenek je izbral melodijo skladatelja in zdravnika, pokojnega Urbana Kodra, znamenito temo iz filma Cvetje v jeseni, kjer je prepletel solistična dela med violinistom Andrejem Gubenškom in sopranistko Sanjo Zupanič Mali. Bilo je sanjsko lepo. S Sepetovo ponarodelo popevko Poletna noč v izvedbi Špele Stražišar specializantke družinske medicine pa je publika z njo že prepevala in se duhovno čutila kot srčno povezana celota.

Glasba izpod prstov violinistov patofiziologa prof. dr. Marka Živina, nevrokirurga prof. dr. Tomaža Velnarja, ginekologinje Mojce Demšar in Nuše Stopar, zobozdravnic Eve Steidl Porenta in Nine Vovk ter številnih drugih članov orkestra, je bila v veselje tudi profesionalnima glasbenicama, prvi violini orkestra prof. Vildani Repše in prvi violončelistki prof. Jelki Grafenauer. Kot vodji sekcij dodajata igri orkestra suverenost in zanesljivost, pomembno prispevata k skupni izvedbi ter podpirata delo orkestra s svojo vedno dobronamerno in povezovalno naturo, kar potrebuje zdravništvo za prostočasne dejavnosti, saj živijo v tempu presto ali celo prestissimo.

Prelepo je bilo videti v prvi vrsti predsednico Zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojano Beović, ki jo je glasba raznežila in ji prinesla vsaj malček sprostitve po odgovornem in napornem delu. Vsa zahvala za sijajen koncert in prečudovit večer, ki je dvignil publiko do stoječih ovacij, gre dirigentu prof. Francu Avseneku. Globok poklon njemu in vsem sodelujočim.

Čestitke tudi za novo zgoščenko, na kateri so orkestrove imenitne izvedbe ohranjene za sprostitev in veselje ter v ponos vsem, ki razumejo pomen humanizacije življenja in dela predvsem v zdravstvu. Priložnostna jubilejna knjižica, ki verodostojno, smiselno in srčno ohranja spomin nekaterih nekdanjih in sedanjih orkestrašev, je presežno darilo vsem, saj v spominu stroke in naroda ohranja presežno delo zdravništva in zdravstvenega osebja (hvala Iatrosu za podporo), se s sodelavci trudijo hoditi pot znanosti in umetnosti, kot Hipokrat govori o medicini. Portreti sodelujočih bodo ostali večni, njihove žlahtne misli pa bodo nagovarjale nove in nove generacije glasbenikov med zdravništvom, da se jim pridružijo. Vsa zahvala za knjižno delo gre njeni pobudnici prof. Vildani Repše, ki je bila ne le spiritus agens, ampak tudi spiritus movens, da je vse nagovorila, prispevke zbrala in uredila ter jih pripravila v dar obiskovalcem. Dobro bi bilo, da bi bilo delo spletno dosegljivo zdravništvu, študentom medicine in dentalne medicine obeh medicinskih fakultet in še kje, da seže dober glas kot najboljše povabilo k sodelovanju. Glasba namreč vse sprošča, plemeniti in bogati.

Vsem, ki so sodelovali pri tem lepem jubileju, čestitam. Koncert so omogočili MOL, Salon klavirjev Benton in Goslarstvo Demšar. Nove generacije, ki prihajajo, imajo velike vzornike v poslanstvu, ki ga udejanja Zdravniški orkester Camerata medica.”

Prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med.

Predsednica KUD-a Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher (1993-2017)”

Prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med z Alešem Slavcem

Prof. dr. Bojana Beovič, dr. med

Prof. dr. Pavle Košorok dr. med

Vedno odlična Andrej Gubenšek ter Marko Zupan med Bachovim koncertom za dve violini

Sanja (levo) ter Ana (desno) sta se vrhunsko predstavili tokrat z duetom med Suzanno in grofico iz opere Figarova svatba

Lucija Čemažar je izvrstno podala Massnetovo Meditacijo Tais

Alja Koren je odpela čudovito pesem Nella Fantasia iz filma Mission

V Cvetju v jeseni sta se prepletala solistična dela med violinistom Andrejem Gubenškom in sopranistko Sanjo Zupanič Mali

“S Sepetovo ponarodelo popevko Poletna noč v izvedbi Špele Stražišar specializantke družinske medicine pa je publika z njo že prepevala in se duhovno čutila kot srčno povezana celota”

Na odru je s Poncejevo Estrellito ponovno nastopila Ana Berus

Brata Andrej in Gregor Gubenšek sta uprizorila Emmanuel vrhusnkega Adama Sztabe

Še nekaj utrinkov iz koncerta:

Naše zgoščenke ter knjižice so že na voljo na vseh naših koncertih.

Prilagamo še nagovor prof. dr. Bojane Beovič ter prof. dr. Pavleta Košoroga ter župana mestne občine Ljubljana Zorana Jankoviča.

Zahvala gre še našemu zvestemu fotografu Janezu Platiši.

Se vidimo na naslednjem nastopu, ki bo na Festivalu ljubiteljskih godalnih orkestrov v Kopru 19. novembra 2022

Advertisement