Spoštovani gostje,

v čast mi je, da vas lahko pozdravim v imenu orkestra Camerata medica, ki praznuje trideset let.

Lepo pozdravljam predsednico Zdravniške zbornice profesorico Bojano Beovič. Domicil, ki nam ga daje zbornica in finančna sredstva, ki jih od zbornice prejemamo, so transfuzija, ki daje orkestru finančno podlago. Drugo pa je živlljenjska energija orkestra, ki se ves čas pomlajuje.

V čast mi je, da lahko v avditoriju pozdravim primarij Igorja Ravnika – pobudnika delovanja orkestra pred tridesetimi leti. Od vsega začetka se nam pridružujejo mladi študenti medicine in mladi zdravniki, tako da je skrb za prihodnost orkestra odveč.

Velika zahvala gre vsem dosedanjim dirigentom in sedanjemu maestru prof. Avseneku, ki z orkestrom živi in piše priredbe namenjene posebej za nas. Posebna zahvala gre še naši koncertni mojstrici  – profesorici violine Vildani Repše, ki nas že mnogo let povezuje in vodi.

Današnji koncert bi moral biti  aktualni dogodek ob podelitvi plakete Mesta Ljubljane ob trideset letnici našega delovanja.  Epidemija kovida je vsem premešala karte in tako je tudi ta koncert malo zamaknjen.  Vendar smo epidemijo presegli in postali močnejši – tudi naš orkester.

Mestu Ljubljana in županu gospodu Zoranu Jankoviču iskrena hvala za izkazano priznanje.

O našem delu si lahko preberete v knjižici, ki jo je orkester izdal ob trideset letnici. Našo glasbo pa lahko poslušate na zgoščenki, ki je tudi na razpolago.

Hvala vsem, ki ste prišli. Potrudili smo se, da smo pripravili lep program.

Želimo si, da bi to glasbo, ki osmišlja delovanje našega orkestra odnesli s seboj domov.

V čast  mi je, da lahko povabim profesor Beovičevo, da pozdravi orkester in vas nagovori.

Hvala!

Prof. dr. Pavle Košorok

Pozdravljeni in hvala za besedo.

Spoštovani glasbeniki, spoštovani kolegi!

Zdravniški poklic terja od zdravnikov številne talente: razmišljanja, prenašanja fizičnih naporov, spretnosti v nekaterih specialnostih, potem seveda občutka za sočloveka, empatijo. Pogosto pa se s temi talenti, kot bi bilo to vezano na gene, prenašajo tudi talenti za umetnost – upodabljajočo umetnost, še posebej pa glasbo. In številni naši kolegi se z glasbo ukvarjajo skoraj poklicno. S tem nam prinašajo veliko radosti s svojimi koncerti, poleg tega pa se mi zdi, da ukvarjanje z glasbo zdravnikom pogosto pomaga pri opravljanju njihovega vsakodnevnega, včasih tudi težkega in žalostnega dela.

Iskrene čestitke orkestru Camerata medica za trideset let uspešnega delovanja, za plaketo Mesta Ljubljane, posebej seveda tudi čestitke za zgoščenko in monografijo. Zdravniki smo ponosni na vaše ustvarjanje, zato tudi podpora Zdravniške zbornice.

Veselim se naslednjih minut in hvala lepa.

Dr. Bojana Beović

“Ljubljana je tudi mesto umetnosti!

V Ljubljani vedno uživamo v vaših koncertih ob zaključku Plečnikovih dni ter v Filharmoniji in Cankarjevem domu, prepričan pa sem, da se vas enako, če ne še bolj, razveselijo tudi v domovih za starejše in na dobrodelnih prireditvah, ki se jim odzivate z veliko zavzetostjo. Na Mestni občini Ljubljana podpiramo delovanje različnih društev, ki se svojega poslanstva lotevajo zavzeto in si zastavljajo visoke cilje, saj na kulturo in umetnost v našem mestu vedno gledamo kot na investicijo in ne kot na strošek.

Ponosen sem, da je naša Ljubljana mesto, v katerem kakovostno življenje vseh meščank in meščanov v zelenem, urejenem, čistem in varnem okolju vedno postavljamo na prvo mesto, prepoznana pa je tudi v mednarodnem prostoru.  V zadnjem času smo še posebej ponosni, da je Ljubljana zasedla sam vrh lestvice dosedanjih zelenih prestolnic Evrope, letos pa nosimo tudi naziv najboljša destinacija Evrope, ki so nam ga dodelili popotniki s celega sveta.

Ljubljana, zeleni dragulj sredi Evrope, je mesto, v katerem različni živimo skupaj v medsebojnem spoštovanju in tako gradimo solidarno, strpno in tovariško mesto, najlepše mesto na svetu!

Spoštovane članice in člani zdravniškega orkestra Camerata medica, ob jubileju vam iskreno čestitam in vam želim še veliko uspešnih let ter uigranih nastopov v najlepšem mestu na svetu!

Srečno!

Zoran Janković,
župan Mestne občine Ljubljana

Advertisement