V sredo, 27. 11. 2019, je v dvorani Golovec v Celju potekal tradicionalni koncert Klic dobrote, ki ga je letos pod geslom »Dobro iz vsakega srca« že 29-ič zapored organizirala Slovenska Karitas. Na njem se je v dobrodelnosti zbralo mnogo slovenskih glasbenikov, njihov spremljevalni ansambel pa smo bili letos prav Zdravniški orkester Camerata medica. Koncert je pod vodstvom msgr. Francija Trstenjaka in Tomaža Šviglja potekal v dveh delih – ob 16. uri je bila javna generalka za sodelavce Karitas iz vse Slovenije, ob 20. uri pa koncert za zunanje obiskovalce in povabljene goste ter prenos na 1. programu Televizije Slovenija in Radiu Ognjišče. Posnetek prenosa je tudi že na voljo na spletni strani RTV SLO, povezava pa je na voljo tukaj.

foto platiše-9708Predstavitev orkestra Camerata medica z dirigentom Francem Avsenekom

foto platiše-9758Dirigent Franc Avsenek

Koncert smo otvorili z Ireno Vrčkovnik in Ivanom Hudnikom in skladbo Imejmo se radi, ki sta jo solista zapela na istem odru pred 25-imi leti.

foto platiše-9709Irena Vrčkovnik in Ivan Hudnik

Lea Likar z nami je zapela zimzeleno Šuštarski most.

foto platiše-9721Lea Likar

S kvartetom Kvatropirci smo izvedli njihovo avtorsko skladbo Kruh.

foto platiše-9731Kvatropirci

Sopranistka Pia Brodnik je ob naši spremljavi doživeto zapela Morriconejevo skladbo Nella fantasia. Kot solistka se je predstavila tudi koncertna mojstrica, violinistka Vildana Repše.

foto platiše-9748Pia Brodnik

foto platiše-9757Vildana Repše

Melodijo Poem Z. Fibicha smo zaigrali samostojno in tudi kot solisti poželi velik aplavz tisočglave množice obiskovalcev.

foto platiše-9760Med skladbo Poem

foto platiše-9735Prve violine

foto platiše-9736Druge violine in viole

foto platiše-9716Viole in čeli

Prireditev, ki so jo povezovali Ida Baš, Danica Godec in Jure Sešek, je prekinilo javljanje v studio 1 v Ljubljano, od koder se je oglašala s. Romana Kocjančič. Ta je povedala, da z njo v studiu kar 85 prostovoljcev Slovenske Karitas sprejema klice za donacije pomoči najbolj potrebnim. Prav tako so svoje umetnine prispevali slikarji iz kolonije Umetniki za Karitas, katerih dela je mogoče posvojiti. V sredo se je iskra upanja prižgala za 270.000 ljudi, ki potrebujejo pomoč, gorela pa bo do konca leta 2019, ko še lahko nakažemo denar s klicem na telefonski številki 01 472 00 11 in 01 472 00 12 ali na spletni strani www.karitas.si.

foto platiše-9700 Polna dvorana Golovec

Naslednji so na oder stopili člani Ansambla Saša Avsenika s skladbo Prijatelji, ostanimo prijatelji, z Moniko in Gregorjem Avsenikom ter Boštjanom Grabnarjem pa so izvedli še Morda pa nekoč, ki je posvečena Slavku Avseniku.

foto platiše-9783Ansambel Saša Avsenika

Les filles des Cadix L. Délibesa je z Zdravniškim orkestrom Camerata medica zapela Mojca Bitenc Križaj, ki je s svojim močnim in jasnim glasom navdušila poslušalce.

foto platiše-9791Mojca Bitenc Križaj

Gregorja Ravnika smo spremljali pri čutni baladi s Popevke 2018 Ti si.

foto platiše-9802Gregor Ravnik

Nadaljevali smo z jazzovsko Vračam se, ki jo je odlično interpretirala Manca Hribar. Ponovno je instrumentalni solo izvedla Vildana Repše.

foto platiše-9803Manca Hribar

foto platiše-9720Vildana Repše je zopet odigrala solo

Irena Vrčkovnik in oktet Žetev so acappella zapeli pesem Breze.

foto platiše-9812Irena Vrčkovnik in oktet Žetev

Znan Puccinijev napev Quando men vo je z orkestrom izredno čuteče izvedla Nadia Ternifi.

foto platiše-9816Nadia Ternifi

Petra Stopar je ob orkestrski spremljavi igrivo zapela večno Vozi me vlak v daljave.

foto platiše-9820Petra Stopar

V otožnost prekmurskih ravnin nas je popeljala ljudska Zrejlo je žito, ki so ga z nami izvedle sopranistke Maja Krevs, Nadia Ternifi in Pia Brodnik.

foto platiše-9826Maja Krevs, Nadia Ternifi in Pia Brodnik

Kvatropirci in Mojca Bitenc Križaj so na odru združili moči in glasove v skladbi Slovenski kruh, pri kateri jih je spremljal Robert Smolnikar trio.

foto platiše-9828Mojca Bitenc Križaj in Kvatropirci ter Robert Smolnikar trio

»Naj bo dobrota tista, ki prižiga upanje,« je zbrane nagovoril msgr. Alojzij Cvikl, predsednik Slovenske Karitas. Povedal je tudi, da so lani z zbranim izkupičkom pomagali kar 20.000 slovenskim družinam.

foto platiše-9834Msgr. Alojzij Cvikl

Tik pred koncem smo z Marjanom Buničem in Leo Bartho Pesek zaigrali skladbo Enkrat se vse začne, ki jo je napisal naš dirigent, Franc Avsenek. Ta je prav tako za godalni sestav priredil veliko večino skladb, ki smo jih izvedli na tem koncertu, ter pripravil orkester na nastop.

foto platiše-9842Marjan Bunič in Lea Bartha Pesek

Prireditev so voditelji zaključili z mislijo akademika Antona Trstenjaka: »V življenju ni odločilno imeti prav, pač pa biti dober. Dobrota je posoda, v kateri ljudje sprejemajo resnico. Resnica brez dobrote je neužitna.« Naj nas ta misel vodi pri vseh naših nadaljnjih dejanjih. Ne le v tednu Karitas ali veselem decembru, pač pa vse leto.

foto platiše-9706Voditelji Ida Baš, Danica Godec in Jure Sešek

Koncert smo zaokrožili kot solisti z atraktivnim Hačaturjanovim Valčkom, ki ga je pospremil močan aplavz obiskovalcev ter zelo dobra volja vseh članov orkestra ob več kot odličnem nastopu.

foto platiše-9850Violine

foto platiše-9846Bas sekcija

foto platiše-9845Med skladbo Valček

foto platiše-9858Čestitke koncertni mojstrici

foto platiše-9860Zahvala vodji violončel

foto platiše-9843Zaključni poklon

Fotografije je posnel vedno odlični Janez Platiše.