Zdravniški orkester Camerata medica je na veliki četrtek, 18. 4. 2019, ob 19h v preddverju Zdravniške zbornice Slovenije izvedel letni koncert ob svetovnem dnevu zdravja, ki ga praznujemo v začetku aprila.

Koncert smo otvorili s Telemannovo Sonato v e-molu za fagot in klavir, ki jo je za godalni ansambel priredil dirigent Franc Avsenek.

IMG_9279Zdravniški orkester Camerata medica med izvedbo Telemannove Sonate

IMG_9312Pogled od prvih violin proti čelistom

IMG_9289Viole in čeli

Program smo nadaljevali v baročnih zvokih s Siciliano M. T. von Paradis, pri kateri se nam je na odru na violini pridružil solist Andrej Gubenšek.

IMG_9313Andrej Gubenšek z orkestrom Camerata medica

Pièces en concert za violončelo in orkester francoskega baročnega skladatelja F. Couperina je kot solist zaigral Peter Lange, redni član orkestra.

IMG_9342Peter Lange ob spremljavi orkestra

Pri brezčasni Meditaciji iz opere Thais G. Masseneta smo spremljali solista Andreja Gubenška na violini in Jureta Puca na harfi.

IMG_9380Harfist Jure Puc

IMG_9372Med izvedbo Meditacije iz opere Thais

Andreja Gubenška smo ponovno povabili na oder pri skladbi E. Morriconeja Gabriel’s oboe, mnogim znani tudi kot melodija Nella fantasia.

IMG_9322Violinist Andrej Gubenšek

Drugi del koncerta pa je bil še posebej zanimiv. Premierno smo namreč izvedli pet skladb t. i. slovenske salonske glasbe, ki je bila napisana v obdobju med obema vojnama z namenom, da bi ljudstvo razvedrila, izvajala pa se je predvsem po zdraviliščih. Ker je bila po drugi svetovni vojni kot aristokratska glasba precej nezaželena, se je ni dalo slišati, tudi notni zapisi niso bili razširjeni, tako da je ponovno prišla na stojala šele po osamosvojitvi. Pisana je bila za razne sestave od plesnih orkestrov do pihalnih godb. Za naš orkester je skladbe priredil dirigent Franc Avsenek.

IMG_9429Franc Avsenek je pred drugim delom koncerta obiskovalcem razložil, kakšno glasbo bomo zaigrali.

Zaigrali smo pet skladb iz tega obdobja, in sicer Srčno veselje, Karnevalstraume in Poloneza češkega, a v Sloveniji živečega skladatelja A. Jakla, ter Boter čmrlj in Že cvete roža gartroža V. Vodopivca.

IMG_9300Med izvedbo valčka Karnevalstraume je solo odigrala koncertna mojstrica Vildana Repše

IMG_9446Pri skladbi Boter čmrlj je solo odigral čelist Peter Lange

IMG_9460Zadnja skladba, koračnica Že cvete roža gartroža, je poskrbela za iskriv zaključek in bučen aplavz.

V naslednjih tednih pa nas čaka burna koncertna pomlad. Slišite nas lahko:

10. 5. 2019 ob 16h v Domu starejših občanov Fužine,

1. 6. 2019 ob 19h v Doberdobu v Italiji,

8. 6. 2019 ob 19h v Polhovem Gradcu,

15. 6. 2019 ob 22h v Viteški dvorani v Brežicah.

Za fotografije se tokrat zahvaljujemo Jerneju Lenkiču.