Koncertno sezono 2017/2018 smo zaključili s koncertom v Polhograjski graščini, kjer tradicionalno nastopimo drugo soboto v juniju. Tega koncerta se tako mi kot naši zvesti poslušalci še posebej veselimo, saj ga dirigent Franc Avsenek popestri tako, da pred vsako točko predstavi skladatelja in njegovo delo.

DSC09960

Dirigent Franc Avsenek

Pred začetkom koncerta je goste nagovorila še naša violinistka Neža Eržen, mlada zdravnica. Predstavila je medicinsko odpravo v kenijsko vasico Majiwa, kamor potuje jeseni skupaj s še dvema zdravnicama in enim zdravstvenikom. Skupina štirih mladih angažiranih prostovoljcev bo lokalnemu prebivalstvu nudila osnovno zdravstveno oskrbo in zdravstvene potrebščine ter finančno pomoč težje bolnim, ki bodo potrebovali zdravljenje v bolnišnici. Celotna odprava poteka pod okriljem Sekcije za tropsko in potovalno medicino. Ker so stroški odprave visoki, je zbrane prosila, da jim pomagajo in s tem omogočijo izvedbo odprave. Več od odpravi lahko preberete na tej povezavi: http://jambokenya.splet.arnes.si/.

DSC09929

Neža

Mladim zdravnikom pa lahko pomagate tudi tako, da pošljite sporočilo SMS s ključno besedo KENIJA5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR. Prostovoljne prispevke oz. donacije zbirajo na TRR: Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta, Vrazov trg 2, Ljubljana, TRR: Banka Slovenije SI56 0110 0603 0708 380, SKLIC: 250572-17, NAMEN: JAMBO KENYA 2018.

Koncert smo otvorili s Koncertom grossom francoskega skladatelja M. A. Charpentierja, ki je večinoma skladal za gledališče in sodeloval z dramatikom Molierjem, širša javnost pa pozna njegovo skladbo Te Deum, katere del je uporabljen pri televizijskih prenosih.

Kot solisti so se predstavili člani orkestra, in sicer Kaja Galič Lenkič in Mateja Dudek na violini, Boris Krajnik na violi in Jelka Grafenauer na violončelu.

DSC09939 (2)

Kaja in Mateja

IMG_5147

Boris, Marina, Aleš, Jelka, zadaj Peter

Opus Johanna Sebastiana Bacha, najslavnejšega člana skladateljske družine Bach, ki obsega kar tri stoletja, je izreden, samo kantat je napisal kar 224. Mi smo zaigrali Kantato št. 51 z naslovom Jauchzet Gott in allen Landen! in s solisti sopranistko Sanjo Zupanič, trobentačem Stankom Praprotnikom, violinistkama Vildano Repše in Andrejo Popit in violončelistko Jelko Grafenauer.

IMG_5168

Sanja Zupanič

IMG_5172

Stanko Praprotnik

IMG_5182Orkester in zvesti poslušalci

DSC09969

Vildana in Andreja

IMG_5141Jelka

IMG_5184

Dirigent

Program smo nadaljevali s skladbo Poco Adagio Philippa Emanuela Bacha, drugega sina Johanna Sebastiana Bacha. Philipp Emanuel je bil čembalist, zato je tudi ta skladba v osnovi napisana za čembalo, za godalni ansambel in solo violončelo pa jo je priredil prof. Franc Avsenek. Na čelu se je predstavil član Camerate medice Aleš Christian Mihelač.

DSC09966

Aleš Christian Mihelač

DSC09927

Mojca, Boris, Marina, Aleš, Jelka in Karmen

DSC09971

Peter, Hana in zadaj Miha

Pod skladbo Bist du bei mir se je podpisal Johann Sebastian Bach, vendar jo je bolj verjetno napisala njegova druga žena Anna Magdalena Bach. Na koncertu jo je zapela sopranistka Sanja Zupanič.

IMG_5196

Sanja pred polno dvorano obiskovalcev

IMG_5266

Marko, Mateja, Pavle, Mojca, Alja, Neža in Ula

Zadnja skladba večera pa je iz obdobja baroka preskočila dobri dve stoletji in se preselila v leto 1941 v Rusijo. Valček iz baleta Ples v maskah je napisal Aram Iljič Hačaturjan, ruski skladatelj armenskega porekla. Energičnemu valčku, ki ga je orkester izvedel sam, je občinstvo navdušeno zaploskalo.

IMG_5265

Orkester med izvedbo Valčka

IMG_5255

Zdravniški orkester Camerata medica

S to točko smo se do jeseni poslovili s koncertnih odrov. Ponovnega muziciranja in srečevanja z našimi gosti pa se veselimo že sedaj!

Foto: Jernej Lenkič in Metka Galič