V nabito polni dvorani ljubljanske Opere se je v soboto, 26.1.2013, odvil dobrodelni Gala koncert ‘Za hišo hospica’ v organizaciji Slovenskega društva Hospic in v sodelovanju z mnogimi slovenskimi umetniki. Na prireditev so prišli obiskovalci z vseh koncev Slovenije. Slavnostni govorci so bili dr. Manca Košir, predsednik Zdravniške zbornice, primarij dr. Andrej Možina in predsednica Slovenskega društva hospic, Tatjana Fink.

Pobudo in idejo za koncert je dala prostovoljka hospica Manca Košir v upanju na dobrodelnost, ki bi morda lahko pripomogla k rešitvi hiše hospica iz težkega finančnega položaja. In ne le to; sodelovanje umetnikov, vodij Opere, tehničnih sodelavcev in kulturnih organizatorjev kaže na visoko motiviranost za pomoč starejšim in umirajočim. Po besedah Koširjeve ne gre le za izkupiček od koncerta, temveč za osveščanje vrednot, ki so v teh težkih časih še kako pomembne: sočutje, ljubezen, notranji mir in zavedanje minljivosti. Tik pred začetkom koncerta je Manca v zakulisju pozdravila vse nastopajoče in se zahvalila za sodelovanje, prav tako pa izrazila upanje na morebitno prihodnje sodelovanje, še posebej, če bi se uresničila zamisel, da se takšna prireditev ponovi vsako leto in postane tradicionalna.

Na koncertu, ki je bil razprodan že nekaj dni prej, so se predstavili pevci, instrumentalisti in plesalci. Otvorila ga je sopranistka Norina Radovan s slovensko ljudsko Zrejlo je žito, za njo pa je na oder stopil slovenski igralec Boris Cavazza, ki se je tokrat ob kitarski spremljavi Igorja Leonardija predstavil z avtorsko pesmijo Let mrtve ptice, namenjeno svoji preminuli ženi.

Naslednji smo nastopili člani zdravniškega orkestra Camerata medica pod vodstvom dirigenta prof. Franca Avsenaka. Na premikajočem se odru smo se s solistom violinistom Andrejem Gubenškom ob uvodnih taktih Chopinovega Nocturna dvignili na sceno ljubljanske Opere. Nastop smo nadaljevali s flavtistko Anjo Colja pri Bornejevi temperamentni Carmen fantasie ter z mezzosopranistko Aljo Koren pri romantični baladi Mon coeur s’ouvre Saint-Saënsa. Pri zadnji skladbi, Piazzollovi Balada para un loco, smo medse povabili harmonikaša Mirka Jevtovića in na ta način napovedali drugi, manj klasični del koncerta. Skladbe je za godalni orkester in soliste priredil dirigent Avsenek, ki se je tudi sam na violi predstavil s solističnimi vložki pri skladbah Nocturne in Balada para un loco.

Sledil je čuten pas de deux baletnih solistov SNG Opera in balet Ljubljana Ane Klašnja in Lukasa Zuschlaga ob zvokih tanga A. Piazzolle, za njima pa so nastopili člani kvarteta Mascara s skladbo D. Pontesa Porto.

Kot zadnji so na oder stopili člani mednarodno znane zasedbe Terrafolk, ki vedno znova navdušujejo z odlično glasbo ter s sproščenim humorjem in ki so tudi tokrat poskrbeli za prijetno vzdušje med občinstvom. Sami so zaigrali skladbe S.V.P., Taraf, Bograch alla Turca, Liverdance/Nori veter in Nigun/Sunshine day, pri Bach à la swing/It grows, Bouree/Hocus Pokus in Anadolka/Oj, devojče pa so se jim pridružili solisti Polona Udovič, glas in violina, ter mladi An Černe, prav tako z glasom in flavto. Čisto na koncu skoraj poltretjo uro dolgega koncerta smo na oder ponovno prišli godalci Camerata medica in skupaj s Terrafolkom odigrali in odpeli Moja mati kuha kafe in Djemper ljubavi.

Po zaključku se je druženje s Terrafolkom še dolgo nadaljevalo v priznanem lokalu Opera bar.

Tekst: Kaja Galič
Fotografije: Janez Platiše in Kaja Galič